Kamperen Anno 2015

Kamperen is tegenwoordig niet meer hetzelfde als 20 jaar geleden. Toen had bijna iedere kampeerder nog een gasflesje nodig om te koken, een luchtbed om op te slapen en moest je muntjes kopen om te kunnen douchen.

Hoewel we als Nederlanders nog enorm veel van kamperen houden (misschien wel meer dan welk ander volk ter wereld), toch zijn onze wensen en verwachtingen flink veranderd sinds die goede oude tijd.

Kamperen in het digitale tijdperk

Nu kun je vóór je vertrekt al alles te weten komen over de camping en de omgeving waar je naartoe gaat, dankzij het wonder dat internet heet. Weg is de spanning van het onbekende: “Hoe zal de camping eruit zien? Krijgen we een mooie staanplaats? Welke winkels zijn er in de omgeving?”

We checken nu alles van tevoren online en hoewel velen van ons die spanning van vroeger stiekem toch wel een beetje missen, is het ideaal om precies te weten wat je kunt verwachten.

En wat is het dan precies wat we verwachten?

Voor een groot deel van de kampeerders gaat de voorkeur nu uit naar glamping, dat is kamperen met de lusten van het campingleven maar zonder de lasten.

Kamperen in luxe tent

De luchtbedjes hebben plaats gemaakt voor echte bedden met comfortabele matrassen, het gasstelletje en de koelbox zijn vervangen door een keukentje met alles erop en eraan, en douchen kan gewoon in je eigen luxe tent, stacaravan of bungalow met stromend water en elektriciteit.

Ook blijkt uit het kamperen algemeen nieuws dat een kleine groep kampeerders juist tegen deze nieuwe trend in gaat door te kiezen voor het tegenovergestelde; bamping, oftwel ‘back-to-basic’ kamperen. Hierbij gaat het er niet alleen maar om dat het oude vertrouwde luchtbed weer van de zolder af gehaald wordt, maar meer om het survival element van het kamperen. Het liefst dus geen luxe camping met Wi-Fi, maar slapen onder de sterren, je eigen visje vangen, kampvuurtje maken en even lekker weg van alles wat met het stressvolle moderne leven te maken heeft.

Ontdek iets nieuws

Een ander opvallend verschil met vroeger is dat steeds minder mensen er voor kiezen om meerdere seizoenen achter elkaar op dezelfde camping door te brengen. We lijken minder behoefte te hebben aan de ‘campingfamilie’ ervaring. We kiezen er liever voor om nieuwe plekken te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten, en dan bij voorkeur via een last minute reservering of op de bonnefooi.

Meerdere campings bezoeken tijdens één vakantie neemt ook toe in populariteit en ook mede daardoor is glamping een veel gezochte optie. Glamping maakt het namelijk veel gemakkelijker om je spullen in te pakken en door te reizen naar de volgende camping, omdat je veel minder zelf mee hoeft te nemen.

Toch is er de laatste jaren ook nog iets hetzelfde gebleven; de meest populaire kampeerlanden binnen Europa blijven onveranderd Italië, Frankrijk en Kroatië.